Ekolojik Kreş AB proje ortağı oldu

Anasayfa»Haberler» Ekolojik Kreş AB proje ortağı oldu
Oluşturulma Tarihi: 6.12.2017

Döşemealtı Belediyesi'nin kendi öz kaynaklarıyla yaptığı Ekolojik Kreş, eğitime başladığı ilk yıl, 7 ülke ile ortaklaşa yürütülecek Avrupa Birliği “Eco Farm Kindergartens” (Ekolojik Çiftlik Kreşleri) projesine seçildi

Döşemealtı Belediyesi tarafından bu yıl hayata geçirilen, Türkiye'nin nitelikli projeleri arasında yer alan Ekolojik Kreş, önemli bir başarıya imza attı. Döşemaltı Belediyesi tarafından 2017 yılı Erasmus+Ana Eylem 2 (KA2) Okul Eğitimi Stratejik Ortaklıklar kapsamında Türkiye Ulusal Ajansı'na sunulan ‘Eco Farm Kindergartens-Ekolojik Çiftlik Kreşleri' projesi, kategorisinde Avrupa Birliği'nden hibe almaya hak kazanan 10 projeden biri oldu. 2 yıl sürecek projede, 2-7 yaş arası 925 çocuk ve 85 öğretmen yer alacak.

Türkiye'yi Döşemealtı Belediyesi'nin lider olarak temsil edeceği ve 130 bin euro bütçeli “Ekolojik Çiftlik Kreşleri Projesi”nde Estonya, İtalya, Litvanya, Norveç, Portekiz ve Romanya yer alıyor.

2 yıl sürecek projenin koordinatörü Ayfer Yılmaz, ilk aşamada projeyle ilgili uluslararası 3 toplantı gerçekleştirileceğini söyledi. İlk toplantıya katılmak üzere Estonya'ya giden Yılmaz, "Bu toplantılarda ülkemizi, şehrimizi ve kreşimizi tanıtma fırsatı bulacağız. Toplantıların 2'ncisi Litvanya'da, 3'ncüsü ise Portekiz'de yapılacak" dedi.

4 AŞAMALI PROJE

Projenin ilk aşamasının doğadaki 4 element olan hava, su, toprak ve güneş konusunu kapsayacağını belirten Yılmaz, "Kreşteki çocuklarımız bu konuda inceleme ve çalışma yapacak. Tüm ortak ülkelerin kreşlerinde gerçekleşecek olan bu faaliyetin sonunda Romanya'da yapılacak olan çalıştayda tüm ortak ülkeler bu faaliyetle ilgili sunum yapacak" dedi.

ÇİÇEKLER İNCELENECEK

İkinci aşamada çiçekler ve polen yapan böcekler mercek altına alınacak. Projenin bu aşamasında kreşteki çocuklar, arı evi ve seraları inceleyip, ağaç ve çiçek dikecek. Faaliyetin sonunda Türkiye'de yapılacak olan çalıştayda ise tüm ortak ülkeler, bu faaliyetle ilgili sunum yaparak bu faaliyeti kendi okullarında nasıl uyguladıklarını görseller, videolar yardımıyla diğer ortaklara aktaracaklar.

ÇİFTLİK HAYVANLARIYLA İÇ İÇE

Projenin bunlarla sınırlı olmadığını belirten Yılmaz, "Bu aşamada çocuklarımız kreş bahçesinde bir çiftlik hayvanı yetiştirecek. Biz Döşemealtı Ekolojik Kreş'te "Sivas Kangalı" besleyeceğiz. Bunun yanında çiftlik faaliyetlerini yerinde gözlemlemek için farklı geziler düzenleyeceğiz. Peynir, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri üretecekler. Bu aşamanın sonunda Norveç'te çalıştay yapılacak.

SEBZE MEYVE YETİŞTİRECEKLER

Projenin son aşaması da sebze ve meyve yetiştirmeye yönelik. Bu aşama kreş öğrencileri, öğretmenleriyle birlikte bahçede sebze ve meyve yetiştirecek. Hasat edilen ürünleri pişirmesini öğrenecek. Kreş öğretmen ve öğrencilerinin çiftlik faaliyetlerindeki bilgi ve becerilerini görüp uygulayarak gerçekleştirilecek. Organik ve sağlıklı beslenmenin önemli olduğu ile hayvan sevgisi aşılanacak.

AB PROJELERİNİ ÖNEMSİYORUZ

Antalya'nın en büyük merkez ilçesi Döşemealtı'nda eğitimden sağlığa, kültürden, sanata her alanda geliştirilen projelerin nicelikten çok niteliğe dayandığına dikkat çeken Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, ekolojik kreşinde bu doğrultuda projelendirilip bölgeye kazandırıldığını söyledi. Başkan Genç, “Türkiye'nin her yerinde kamu ve özel sektör tarafından çocuklarımız için açılmış binlerce kreş var. Ancak biz Döşemealtı Belediyesi olarak farklılık yaratarak Antalya'nın ilk Ekolojik Kreşi'ni bölgemize kazandırdık. Kreşimiz hizmete açıldığı ilk yıl Avrupa Birliği'nden hibe almayı başardı. Daha da önemlisi, 10 ülkenin dahil olduğu bu proje de ülkemizi temsil edecek olmamız yaptığımız çalışmaların ne kadar doğru olduğunu göstermektedir” diye konuştu.