Ekolojik Kreşin minikleri toprağı sevdi

Anasayfa» Haberler» Ekolojik Kreşin minikleri toprağı sevdi
Oluşturulma Tarihi: 15.2.2018

Döşemaltı Belediyesi tarafından bu yıl hizmete açılan Ekolojik Kreş'in öğrencileri Avrupa Birliği projesi eğitimleri kapsamında organik gübre yapımını öğrendi.

925 çocuk ve 85 öğretmenin yer aldığı 2 yıl süreli "Eco Farm Kindergartens” (Ekolojik Çiftlik Kreşleri) başlıklı AB Projesi'ne dahil olan Döşemealtı Belediyesi Ekolojik Kreş'te doğanın 4 elementini tanımaya başlayan minikler organik gübre yapımını öğrendi. Doğu Akdeniz Araştırma Derneği'nden ekolog Gökhan Ergan, miniklere gündelik hayattaki malzemelerin aslında çöp olmadığını geri dönüşebilir bir malzeme olduğunu teorik ve pratik bilgilerle anlattı. 4-5 yaş grubundaki 3 sınıfın öğrencileri organik gübre yapımını uygulamalı olarak öğrenmiş oldu.

Ekolog Gökhan Ergan, “Çocukların evlerinde tükettikleri yumurtaları, çürümüş meyveleri, kabuklarını, çay ve kahve tortularını, bahçelerindeki kurumuş yaprakları ve kesilmiş çimleri çevrelerindeki hayvanların gübreleriyle karıştırıp, sıcak kompost yaparak tekrar toprağa dönüştürecek bir aktivite yürütüyoruz. Kompost tankımızın içinde bu malzemeleri karıştırıp belli bir süre bekledikten sonra nitelikli toprak besleyici ürün elde edeceğiz. Bu sayede çocuklar gündelik hayattaki malzemelerin aslında çöp olmadığını geri dönüşebilir bir malzeme olduğunu görüyorlar” dedi.

AB Proje Koordinatörü Ayfer Yılmaz ise doğayı korumanın önemli başlıklarından biri olan ekolojik kompost konusunda farkındalık yaratmak istediklerini söyledi. Yılmaz, Döşemealtılıları, mutfak ve bahçe atıklarını değerlendirerek organik kompost yapmaya davet etti.