İtalya’ya dostluk köprüsü

Anasayfa»Haberler» İtalya’ya dostluk köprüsü
Oluşturulma Tarihi: 21.11.2016

Döşemealtı Belediyesi'nin öncülüğünde 6-13 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen İtalya gezisi, 2 ülke arasında dostluk bağlarının kurulmasına neden olurken Fano Belediyesi ile Kardeş Kent öncesi ‘İyi Niyet Protokolü' imzalandı. Heyet, San Marino Devlet Başkanlarını da Antalya'ya davet etti.

2 ÜLKE, 5 ŞEHİR, 2 ÜNİVERSİTE

Döşemealtı Kaymakamı Mehmet Baygül'ün yanı sıra Antalya Büyükşehir ve Döşemealtı Belediyesi Meclis Üyesi Arzu Yıldırım, Döşemealtı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Cevat Yanar, İmar ve Şehircilik Müdür Vekili H.Burak Öztürk ve Park Bahçeler Müdür Vekili Sevgi Biçer Türkay'ın katıldığı İtalya gezisinde 2 ülkeden 5 ayrı şehirde üst düzey temaslar kuruldu.

Heyeti, Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç'in meslektaşı İtalyan Mimar ve Akademisyen Gabriele Filippini ile eşi Olga Moskvina çifti Bologna havalimanında karşıladı. Heyet daha sonra kalacakları otel için Pesaro kentine geçti.

İTALYAN ÖĞRENCİLERDEN “SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİR DÖŞEMEALTI” SUNUMU

Gezinin ikinci günü Ancona Teknik Üniversitesi'ne gidildi. Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Gianluigi Mondaini, Bölüm Başkan Yardımcıları ve Öğretim Üyeleri tarafından karşılanan Döşemealtı heyeti, Mimarlık Fakültesi son sınıf öğrencilerinin hazırladıkları “Sürdürülebilir Şehir Döşemealtı” konulu sunumu izlediler. İlçemizin tarihi, doğal ve kültürel değerleriyle tarımsal zenginliklerinin ele alındığı workshop sonrası Döşemealtı Kaymakamı Mehmet Baygül ve Belediye Meclis Üyesi Arzu Yıldırım, üniversite yetkililerine ve öğrencilere anlamlı sürprizleri için teşekkür edip, Döşemealtı halısı hediye ettiler.

FANO İLE DÖŞEMEALTI ARASINDA ‘İYİ NİYET PROTOKOLÜ'

Ziyaret ve çalışma gezilerinin üçüncü günü için Fano kentine giden Döşemealtı heyetini burada Belediye Başkanı Massimo Seri karşıladı. Kardeş şehir anlaşması öncesi Belediye Başkanı Massimo Seri ile Belediye Meclis Üyesi Arzu Yıldırım ‘İyi Niyet Protokolü' imzaladı. Başkan Seri, şehrin şiltini, Meclis Üyesi Yıldırım da Döşemealtı halısını hediye etti. Törenin ardından Belediye Başkanı Seri ve beraberinde 50 öğrenci 2017 yılı 23 Nisan törenleri için Antalya'ya davet edildi.

DÖŞEMEALTI'NDA ‘MERMER-TAŞ İŞÇİLİĞİ VE RESTORASYON OKULU' DÜŞÜNCESİ

Aynı günün ikinci programında Urbino şehrine gidilerek Urbino Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ziyaret edildi. Bölüm başkanı Oscar Mia tarafından ağırlanan heyet Fakültenin Sergi Salonundaki ‘Tarihi Kent Kalıntıları' sergisini gezdi. Ardından Termessos Antik Kenti'nin Su Şebekesi ile Libya'da bulunan “Antik Kentlerin Su Şebekelerinin Benzerlikleri” konulu sunum izlendi. Burada İtalyan iş adamı Livinio Manconi, Döşemealtı'nda ‘Mermer-Taş İşçiliği ve Restorasyon Okulu' açılmasının önemini anlatarak Türkiye'ye katacağı değerleri paylaştı.

SAN MARİNO EŞ BAŞKANLARI İLE GÖRÜŞME

Programın 4'üncü günü İtalya içerisinde yer alan San Marino'ya gidildi. Heyetimizi Ülkenin Eş Başkanları Marino Riccardi ve Fabio Berardi makamda kabul ettiler. Başkanlara Türkiye, Antalya, Döşemealtı hakkında bilgiler verildi ve Türkiye'ye davet edildi. Görüşmelerin devamında San Marino'nun önceki eş başkanı olan Av. Andrea Belluzzi ve iş adamı Geom. Michele Pianini ile ticari birlikler konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Yapılan görüşmeler sonucunda Döşemealtı'nda San Marino, San Marino şehrinde de Döşemealtı marketi açılması ve yöresel ürünlerin satılması suretiyle iki şehir arasında ticari ve kültürel birlikteliğin oluşturulması gündeme getirildi.

SAN MARİNOLU İŞ ADAMLARIYLA TOPLANTI

Aynı gün akşam saatlerinde Pesaro kentine geçen Döşemealtı heyeti, buradaki Pesaro Ticaret ve Sanayi Odası konumundaki meslek örgütünü ziyaret etti. Oda Başkanı Alberto Drudi, Valilik Temsilcisi Dott Capponi, Birlik Başkanı Angela Tringali ve İşadamı Marco Mantagna ile toplantı yapıldı. Ev sahibi ekip Döşemealtı ilçesi ve Türkiye genelinde işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyleyip ikili ilişkilerin güçlendirilmesi temennisinde bulundular.

HEYET İLÇEYE DÖNDÜ

Programın beşinci günü tarihi Pesaro Valilik binası ziyaret edildi ardından da başka bir İtalya şehri Floransa'ya geçildi. Tarihi meydanların, binalar ve çevre düzenlemeleriyle fark yaratan çalışmaların görülmesinden sonra Döşemealtı heyeti ilçeye döndü. Meclis Üyesi Arzu Yıldırım, Fano Belediye Başkanının hediye ettiği şilti, İyi Niyet Protokolünü ve Pesaro Kenti Ticaret ve Sanayi Odası'nın anı olarak gönderdiği üretimi simgeleyen plaketi Belediye Başkanı Turgay Genç'e teslim etti.

BÖLGEMİZ VE ÜLKEMİZ İÇİN FAYDALI BİR ORGANİZASYON OLDU

Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, İtalya gezisi hakkında şunları söyledi: “OHAL nedeniyle ben gidememiş olsam da başta Sayın Kaymakamımız, Meclis Üyemiz ve bürokratlarımız, hem bölgemizin hem de ülkemizin tanıtımını yapmışlar, devlet adamlarıyla, belediye başkanı, üniversiteler ve iş adamlarıyla bir araya gelerek ikili ilişkilerin derinleşmesine sebep olmuşlardır. Heyetimizin her biri kültür ve tanıtım elçisi gibi ellerinden geleni yapmışlar. Amacımız tam da bu şekildeydi. Meslektaşım ve dostum Gabriele'ye eşi Olga hanımefendiye, kardeş şehir olarak gördüğümüz Fano şehrine ve mevkidaşım Massimo Seri'ye, iş adamlarına, Ancona ve Urbino Üniversitesinin yönetimine ve öğrencilerine; Döşemealtı ilçemize ve ülkemize gösterdikleri ilgi ve alaka için teşekkür ederim.”