Kadın Çiftçi Akademisinde ilk ders

Anasayfa» Haberler» Kadın Çiftçi Akademisinde ilk ders
Oluşturulma Tarihi: 27.12.2019
Görüntülenme Sayısı: 897

TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fulya Sarvan tarafından hazırlanan ve kadın çiftçilerin eğitim almasını sağlayacak 'Kadın Çiftçi Akademisi Projesinde' ilk eğitim Döşemealtı Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş ile Prof. Dr. Şule Orman ilk eğitimde kadın çiftçilere aydınlatıcı bilgiler verdi.

Tarımsal üretime dahil olan kadın çiftçilere dayalı zihinsel ve pratik dönüşümü sağlamak üzere hayata geçen 'Kadın Çiftçi Akademisi Projesinde' ilk ders gerçekleştirildi. Döşemealtı Belediyesi Meclis Salonu'ndaki ilk derse Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Kocaoğlu, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Fulya Sarvan, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Başkanı Ayla Yüksel, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürü İbrahim Irmak ve Mehmet Şen, Antalya Kadın Girişimci Kooperatifi Başkanı Kezban Kaya, Belediye Başkan Yardımcısı Engin Murat Özdemir, Akdeniz Üniversitesi akademisyenleri ile çok sayıda kadın çiftçi katıldı.

TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Kocaoğlu, akademi çalışmalarının 1 yıl önce başladığına dikkat çekerek, eğitim sonunda kadın çiftçilere Döşemealtı Belediyesi tarafından satış alanı oluşturulacağını söyledi.

Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, "Çok inandığımız örnek bir proje. Bu çatı altında ciddi bir kadro ile çalışıyoruz. Bölgede yaşayan özellikle ev hanımlarının üretime dahil olması, üretime ve ev ekonomisine katkı sağlayacak bir pozisyona getirmeyi hedefliyoruz. Bölgede yaşayan kadınlarımızın iş hayatına entegrasyonu çok önemli. Bu noktada yapılan çalışmaların sonuçlarını görmek mutluluk verici" dedi. Başkan Genç, eğitim sonunda kadınlara Antalya- Burdur Karayolu üzeri, Düzlerçamı Mesire Alanı ve Çığlık'ta satış alanları oluşturulacağını söyledi.

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Başkanı Ayla Yüksel, kadınların ekonomik ve sosyal açıdan güçlenmesi hedefleri doğrultusunda akademinin hayata geçirildiğini söyledi. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürü İbrahim Irmak, eğitimin önemine dikkat çekti. Irmak, "Sadece bir eğitimle kalmayacak, devamında satış imkanları sunulacak. Bu projeyi önemsiyoruz ve faydalı olacağına inanıyoruz" dedi.

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Fulya Sarvan, katılımcı kadın çiftçilere projenin detaylarını anlattı. Prof. Dr. Sarvan 75 saatlik haftada 2 gün 3'er saat şeklinde gerçekleştirilecek eğitim sonunda kadınlara sertifika verileceğini söyledi.

İlk dersi Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş verdi. Özçatalbaş "İyi Tarım Uygulamalarına Giriş" konusunu anlatırken Prof Dr. Şule Orman ise; "Toprak verimliliği ve bitki besleme" konusunda kadın çiftçileri aydınlattı.

Akademiye katılan Kovanlık Mahallesi'nden Havva Yılmaz, "Ürettiğimiz ürünleri satarak aile ekonomisine katkı sağlamak için eğitime katıldık. Bu gün ilk dersimiz. Çok faydalı bilgiler alıyoruz. Bu proje kadın çiftçilerimize katkılar sağlayacak. Başta Belediye Başkanımız Turgay Genç olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Çığlık Orta Mahallede yaşayan Gülşen Cavlak, " Hocalarımız bize faydalı bilgiler verdi. Bu eğitime katılmaktan memnuniyet duydum. İlerleyen günlerde yapacağımız uygulamalı eğitimler de bizlere ışık tutacak. Eğitimle daha iyi ürünler yetiştirip, pazarlamasını yapmayı hedefliyoruz " dedi.

Ekşili Mahallesi'nde yaşayan Akgül Gözel, " Girirşimci ve üretici kadınlara yönelik güzel bir proje. Süt, zeytin ve nar üreten girişimci kadın olarak faydalı bilgiler alacağıma inanıyorum. Aynı mahallede yaşayan Nuray Gözel, " Ürettiğimiz ürünlerin değerli bir şekilde satılsın. Kaliteli olsun. Üretiyoruz ama beklediğimizi bulamıyoruz. Böyle bir eğitimin bizlere katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.