Lazlar Döşemealtı'nı horonla salladı

Anasayfa»Haberler» Lazlar Döşemealtı'nı horonla salladı
Oluşturulma Tarihi: 24.10.2016

Antalya'da yeni kurulan Laz Kültür Derneği, ilk buluşmasını Döşemealtı Mesire Alanında düzenlediği piknikle gerçekleştirdi.

Sabah saatlerinde başlayan piknikte sahne alan Lazona adlı müzik gurubu, tulum ve kemençe eşliğinde söyledikleri Lazca şarkılarla katılanları coşturdu. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı etkinlikte yok olmaya yüz tutan Laz geleneklerinin yaşatılması için çalışma yapacaklarını söyleyen Dernek Başkanı Cumali Akçan, “Bir çok Karadeniz ve Laz derneği var. Biz hepsiyle de görüştük ve ortak çalışmalar yaptık. Fakat biz kültürümüzü çok daha iyi yaşatabilecek ve gelecek nesillere aktarabilecek bir dernek olmak adına bu yola çıktık ve Laz Kültür Derneği'ni kurduk. İlk faaliyetlerimizden birisi olan bu piknikle de kaynaşma ve tanışmayı amaçladık” diye konuştu.

Kaymakam Baygül ve Başkan Genç de katıldı

Lazca şarkı ve şiirlerin okunduğu, yine Lazca güzel konuşma ve bilmece yarışmalarının yapıldığı piknikte, Döşemealtı Kaymakamı Mehmet Baygül ve Belediye Başkanı Turgay Genç, Lazları yalnız bırakmadı. Pikniğe Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Yörük, Muhtarlar Dereği Başkanı Mümin İnce ile mahalle muhtarları, Kırkgöz Döşemealtı Belediye Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Zafer Cihan Sidel de katıldı.

Saatlerce oynadılar

Mesire alanında bir araya gelen Lazlar, ikram edilen yemeklerden sonra kendilerini piste attı. Tulum ile kemençe eşliğinde yüzlerce kişi saatlerce horon tepti. Lazcada çiçek bahçesi anlamına gelen Teona adlı 11 yaşındaki kız çocuğunun, hem çalıp hem söylediği Kafkas halk şarkısı Pandori büyük beğeni topladı.

Laz kültürünü yaşatmak

Bu yıl Haziran ayında kuruluşu gerçekleşen Laz Kültür Derneği'nin kurucu yönetim kurulu üyeleri Düzlerçamı Mesire Alanında birlikte aile fotoğrafı çektirdi. Başkan Cumali Akçan, Başkan Yardımcısı Naci Alın, Genel Sekreter Cihan Ali Ateş, Genel Kurul üyesi Melek Bostan Togay, Denetleme Kurulu Üyesi Mehtap Emiralioğlu ve Muhasip Üye Kemal Kababulut birlik ve dostluk mesajı verdi. Başkan Akçan, “Kendi dilimiz ve kültürümüzü yaşatmak en büyük amacımız. Hatta dernek tüzüğümüze bile bunu koyduk. Memleketlerinden uzak olan insanlara Laz kültürünü öğreterek başka kentlerde de doğmuş olsa bile atalarının dili ve kültürlerini tanıtmak ve yaşatmak en büyük amacımız” dedi.