Müze Cami ibadete hazır

Anasayfa» Haberler» Müze Cami ibadete hazır
Oluşturulma Tarihi: 13.2.2018

Döşemealtı Belediyesi'nce yaptırılan Türkiye'nin ilk ‘Müze Konseptli Cami'inde çalışmalar tamamlandı. Camiyi inceleyen İl Müftüsü Osman Artan, “Nadir bir eser ortaya çıkmış, Döşemealtı'na ve Antalya'ya hayırlı olsun” dedi.

Döşemealtı Belediyesi, ilçenin merkez camisi olmaya aday yapı içinde müze konseptini birleştirerek ve Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmeye hazırlanıyor. 2 bin 500 kişilik Döşemealtı Müze Cami'nin kapı, minber ve süslemeleri, Türkiye'nin tarihi camilerinden örnek alınarak yapıldı. Yapımı tamamlanan cami ibadet için gün sayıyor.

MÜFTÜ İNCELEMELERDE BULUNDU

Antalya İl Müftüsü Osman Artan, Belediye Başkan Vekili Zafer Yörük, Belediye Meclis Üyesi Ramazan Bahşi, İlçe Müftüsü Kadir Koçak ile birlikte 13 bin metrekarelik alana kurulan camide incelemelerde bulundu. Başkan Vekili Yörük, Müftü Artan ve beraberindekilere camiyle ilgili bilgiler verdi. Gezi sırasında Müftü Artan'ın yanındaki bir görevli ezan okuyup, ses akustiğini kontrol etti İl Müftüsü Osman Artan, camideki akustiğe hayran kaldı.

“NADİR ESERLERDEN BİRİ”

Camiyi çok güzel bulduğunu ifade eden Müftü Artan, “Hem modern tarzı temsil ediyor hem de geçmişte yapılmış camilerden örnekleri taşıyor. İki kültürü de bir arada yaşatan nadir eserlerden biri. Temel atma töreninde de buradaydık. Rahmetli Hacı Ramazan Altun'un katkılarıyla başladı. Sonra Döşemealtı Belediyemiz yapımını üstlendi. Döşemealtı yeni şehirleşen modern hale gelmeye çalışan bir ilçemiz. Burada bir Merkez Cami yapılması bizi memnun etti. En kısa zamanda da ibadete açılacak. Halkımızın gelip rahatça ibadet edebileceği örnek eserlerden birisi olacak. Emeği geçenlere ve belediyemize teşekkür ediyorum” dedi.

ÜNLÜ MİMARİ ÖRNEKLER

Müze konseptli camide; Süleymaniye Cami, Edirne Selimiye Cami, Sivas Ulu Cami ve Yeşil Cami gibi Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait dünyaca ünlü mimari eserlerin önemli yapı elemanlarının örnekleri bire bir uygulandı. Ana giriş kapısı ve pencereler Bursa Yeşil Cami; revak ve taç girişi Süleymaniye; avlu giriş kapısı Selimiye; minber ve mihrab Ayasofya; müezzin mahfili Sivas Ulu Cami; kandil yolu ve aydınlanma Sultanahmet Cami'den örnek alındı. Caminin kubbesine şemse adı verilen Anadolu Selçuklu motifleri nakşedildi. Caminin köşelerinde ise Osmanlı ve Anadolu motiflerinden tasarlanan ve aslan göğsü adı verilen kompozisyonlar kullanıldı. Caminin asma katı ve zeminine yaklaşık 1.000 metrekare antibakteriyel halı döşendi.