Döşemealtı Belediyesi'nce yaptırılan Türkiye'nin ilk “Müze Konseptli Cami” inşaatında sona yaklaşıldı. Halıları yerleştirilen cami önümüzdeki günlerde ibadete açılacak.
2 bin 500 kişilik Müze Konseptli Cami'nin kapı, minber ve süslemeleri, Türkiye'nin tarihi camilerinden örnek alınarak yapılıyor. Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan cami, ibadet için gün sayıyor.
Selçuklu ve Osmanlı döneminin mimari özelliklerini günümüzün modern anlayışıyla birleştiren camide, ana giriş mermerlerinin son rötuşları yapılırken, zemine 1.000 metrekare anti-bakteriyel halı seriliyor.
SON RÖTUŞLAR
İlçeyi simgeleyen bir merkez cami eksikliğini gidermek için kolları sıvayan Döşemealtı Belediyesi, 2 bin 500 kişilik Müze Cami ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Cami inşaatında sona yaklaşılırken, önümüzdeki günlerde ibadete açılması bekleniyor.
Halen ana kapının mermerlerinde son rötuşları yapılan camide, asma kat dahil 1.000 metrekare anti bakteriyel halı seriliyor. Daimi enerjisi verilen, jeneratör, klima gibi sistemleri devreye alınan cami, Geçici kabul sürecinden belediyeye teslim edildikten sonra ibadete açılacak.
ANADOLU SELÇUKLU MOTİFİ
Caminin kubbesine şemse adı verilen Anadolu Selçuklu motifleri nakşedildi. Caminin köşelerinde ise Osmanlı ve Anadolu motiflerinden tasarlanan ve aslan göğsü adı verilen kompozisyonlar kullanıldı. Turkuaz, mavi ve bordo renklerin hakim olarak kullanıldığı desenler tek tek elle işlendi.
ÜNLÜ MİMARİ ÖRNEKLER
Döşemealtılıların sabırsızlıkla beklediği müze konseptli camide, Süleymaniye Cami, Edirne Selimiye Cami, Sivas Ulu Cami ve Yeşil Cami gibi Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait dünyaca ünlü mimari eserlerin önemli yapı elemanlarının örnekleri bire bir uygulandı. Ana giriş kapısı ve pencereler Bursa Yeşil Cami; revak ve taç girişi Süleymaniye; avlu giriş kapısı Selimiye; minber ve mihrab Ayasofya; müezzin mahfili Sivas Ulu Cami; kandil yolu ve aydınlanma Sultanahmet Cami'den örnek alındı.
İLÇENİN SİMGESİ
13 bin metrekarelik alana kurulan müze konseptli cami 2.500 kişi kapasiteli olarak planlandı. Tek kubbeli ve asma katlı olarak, 2'şer şerefe ve 4 minareye sahip olan camide, minarelerin her biri 50 metre yüksekliğinde.
Döşemealtı'na merkez cami kazandırmak için belediye vatandaş işbirliğiyle yola çıkıldığını ancak daha sonra özel bir projeye dönüştürüldüğünü söyleyen Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, “İlçemize kazandırdığımız bu eser mimari özellikleriyle olduğu kadar içeriğiyle de dikkat çekici. Hepimize hayırlı olsun” dedi.