Tarihi Hasan Nurlu Cami yenilendi

Anasayfa»Haberler» Tarihi Hasan Nurlu Cami yenilendi
Oluşturulma Tarihi: 31.8.2016

Döşemealtı Belediyesi, ilçenin tarihi yapılarından Hasan Nurlu Cami'nin bakım, onarım ve çevre düzenlemesini 75 günde tamamlayıp hizmete hazır hale getirdi. Bakımsızlık nedeniyle bazı bölümleri tehlike yaratan tarihi cami yeni haliyle vatandaşlardan tam not aldı.

Aslına sadık kalındı

Bakımsızlık nedeniyle sıvaları dökülen, demir saçakları yıkılma tehlikesi olan ayrıca eskimiş elektrik tesisatı nedeniyle zaman zaman elektrik kaçaklarının yaşandığı Döşemealtı'nın tarihi değerlerinden Bahçeyaka Mahallesi'ndeki Hasan Nurlu Cami Döşemealtı Belediyesi tarafından aslına uygun olarak yenilendi.

Tarihi cami gün yüzüne çıktı

Bölge de yaşayan vatandaşların ve cami cemaatinin talebi üzerine Hasan Nurlu Cami'ye yönelik özel bir çalışma başlatan Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, ilk olarak cami dışında gölgelik olarak da kullanılan eskimiş demir saçakları kaldırtıp yerine daha kullanışlı olan ahşap pergola yaptırdı. Ardından yol sınırlarına inşa edilmiş ve aynı şekilde uzun zamandır bakımsız kaldığı için görüntü kirliliği de yaratan şadırvanları yıkarak yerine tarihi yapıya uygun zemini mermerle kaplı yeni şadırvan yaptırdı.

Dış kaplaması Nevşehir taşından yapıldı

Eskidiği için zaman zaman elektrik kaçaklarının da yaşandığı ileri sürülen elektrik tesisatı ve elektrik panosu yenilendi. Kadınların ibadetlerini yapmak için üst kata çıkacağı merdiven erkeklerin abdest aldığı eski şadırvanın olduğu yerden kaldırılıp binanın batı cephesinden özel demir merdiven yapıldı. Tarihi binanın özellikle kuzey cephesindeki duvarın sıvaları döküldüğü için kazındı ve Nevşehir'den getirilen özel bir taşla kaplandı ve çelik demirler aracılığıyla da güçlendirildi.

100 bin lira ödenek ayrıldı

Yaklaşık 100 bin lira kaynak aktarılarak 75 günde tamamlanan tarihi cami, Şehit Mustafa Gürcan Caddesi'nin de yine Döşemealtı Belediyesi tarafından asfaltlanması ve çevre düzenlemesiyle adeta ilçenin yeni simgesi oldu. Yapılan çalışmalardan memnun olduğunu söyleyen vatandaşlar yaptıkları açıklamada yıllarca ihmal edilmiş önemli bir sorunun Döşemealtı Belediyesi tarafından çözüldüğünü söylediler.

Mustafa Yıldırım: "Camimiz yenilendi ve çok güzel oldu. Daha önceden çok kötü bir görüntüsü vardı. Güneşlikler ve caminin dış cephesi çok güzel yapıldı. Tarihi camimiz hak ettiği güzelliğe kavuştu. İlçemize yakışır bir hale geldi. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.”

Bayram Atik: "Daha önceleri camimiz köy camisi gibiydi. Ben Hasan Nurlu Cami'nin 30 yıl önceki halini bilirim. O günün şartlarında gecekondu gibi yapılmıştı. Döşemealtı'na yakışır bir hale getiren Belediyemize, Başkanımız Turgay Genç ve emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Çevre düzenlemesi olsun, caminin hem dışı, gölgelikleri olsun, hem de şadırvanlarımız ve diğer tüm bölümlerimiz çok güzel oldu. Yolumuz ve alt yapımız yenilendi.”