Türkiye’nin ilk Müze Cami’si gün sayıyor

Anasayfa» Haberler» Türkiye’nin ilk Müze Cami’si gün sayıyor
Oluşturulma Tarihi: 11.12.2017

Döşemealtı Belediyesi tarafından yaptırılan Türkiye'nin ilk “Müze Konseptli Cami” inşaatında sona yaklaşıldı. Selçuklu ve Osmanlı döneminin mimari özelliklerini günümüzün modern anlayışıyla birleştiren Müze Cami 2 bin 500 kişi kapasiteli.

ÖRNEK PROJE

Döşemealtı'nda yapımı bitme aşamasına gelen 2 bin 500 kişilik Müze Konseptli Cami'nin giriş kapıları, minber ve süslemeleri, Türkiye'nin tarihi camilerinden örnek alınarak yapılıyor. Taşıdığı özellikler dolayısıyla Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan Müze Cami'de iç düzenlemelerin yüzde 95'i tamamlandı. Caminin 1 ay içinde ibadete açılması planlanıyor.

İlçeyi simgeleyen bir merkez cami eksikliğini gidermek için kolları sıvayan Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, 2 bin 500 kişilik Müze Cami projesi ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Yapımı son aşamaya gelen ve iç tefrişatının yüzde 95'i tamamlanan camide modern mimari ile müze konsepti mimari bir araya getirildi.

Müze Caminin her noktasında çalışmalar aralıksız sürerken, kapı kaplamaları ve kandilin tamamlamasının ardından ana kapıların montajı yapılacak. Yüzde 95 oranında tefrişatı tamamlanan caminin 1 ay içinde ibadete açılaması hedefleniyor.

KUBBEDE ANADOLU SELÇUKLU MOTİFİ

Caminin kubbesine şemse adı verilen Anadolu Selçuklu motifleri nakşedildi. Caminin köşelerinde ise Osmanlı ve Anadolu motiflerinden tasarlanan ve aslan göğsü adı verilen kompozisyonlar elle işlendi. Cami desenlerinde turkuaz, mavi ve bordo renkler hakim olarak kullanıldı.

ÜNLÜ MİMARİ ÖRNEKLER BİR ARADA

Döşemealtılıların açılmasını sabırsızlıkla beklediği müze konseptli camide, Süleymaniye Cami, Edirne Selimiye Cami, Bursa Ulu Cami ve Yeşil Cami gibi Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait dünyaca ünlü mimari eserlerin önemli yapı elemanlarının örnekleri bire bir uygulandı.

DÖŞEMEALTI'NIN İLK 4 MİNARELİ CAMİSİ

13 bin metrekarelik alana kurulan müze konseptli cami 2500 kişi kapasiteli olarak planlandı. Tek kubbe ve asma katlı, 2'şer şerefeli ve 4 minareli olarak tasarlanan camide, minarelerin her biri 50 metre yüksekliğinde inşa edildi.

İLÇENİN SİMGESİ OLACAK

Döşemealtı'na merkez cami kazandırmak için belediye vatandaş işbirliğiyle yola çıkıldığını ancak daha sonra özel bir projeye dönüştürüldüğünü söyleyen Başkan Turgay Genç, sıradan bir cami yerine özellikli bir cami inşa ettiklerini söyledi. Başkan Genç, “Camimizin ana girişi Süleymaniye'nin birebir aynısı olacak. Diğer giriş kapısı Selimiye'nin, üçüncü girişimiz ise Osmanlı'nın ilk camisi olan Bursa'daki Yeşil Cami'ye örnekliyor. İçeride de Ayasofya'nın minberinin aynısı yaptık. İnsanlar bu camiye geldiklerinde dünyaca ünlü camilerimizin kopyalarını görme fırsatı bulacak. İlçemizin ilk 4 minareli merkez camisi olma özelliğini de taşıyan Müze Konseptli Cami'nin kaba inşaatı bitti; iç tefrişatı tamamlanmak üzere. Önümüzdeki 1 ay içerisinde hizmete açmayı planladığımız bu eser sosyal belediyecilik anlamında da örnek olacak nitelikte” dedi.